Onlinekrediter utan UC


Pluskan

✔️ Typ av lån/kredit: Kontokredit

✔️ Kreditbelopp: 5 000 – 30 000 kr

✔️ Ränta: 24,00%

✔️ Ålder: 20 – 65 år

✔️ Högkostnadskredit: Nej

✔️ Kreditprövning: Bisnode

✔️ Betalningsanmärkning: Nej

Credway onlinekredit

✔️ Typ av lån/kredit: Kontokredit

✔️ Kreditbelopp: 1 000 – 30 000 kr

✔️ Ränta: 26,00%

✔️ Ålder: minst 18 år

✔️ Högkostnadskredit: Nej

✔️ Kreditprövning: Creditsafe

✔️ Betalningsanmärkning: Ok


Du kanske funderar på att skaffa dig en onlinekredit men drar dig inför tanken på att en UC kan komma att göras på dig? Behöver man oroa sig egentligen och vad finns det för alternativ? Lås oss reda ut!

Hur fungerar UC?

Hur fungerar UC?

När du ansöker om en online kredit eller annan typ av lån måste långivaren göra en kreditprövning på dig. Det är reglerat genom lag och går inte att komma undan. Det bolag som länge varit ansvarigt i Sverige för att göra kreditupplysningar är UC, vilket står för Upplysningscentralen. Men de är inte alls ensamma om att göra kreditupplysningar, läs vidare.

UC grundades av storbankerna 1977. Egentligen jobbar de med mycket mer än bara kreditupplysningar men för de flesta betyder UC just kreditupplysning. Syftet med UC är att kunna ge banker, långivare och andra företag information så att de kan fatta rätt beslut.

Rätt beslut? Ja, det är inte bara för att följa lagen som långivaren gör en kreditupplysning. Företaget vill nämligen veta lite mer om din ekonomi innan du får ett lån. Det låter kanske lite otrevligt, men det är ganska logiskt egentligen. Om du vill låna ut pengar till en kompis känner du dig nog ganska säker på att få tillbaks pengarna. Men om en vän till en kompis kommer till dig och ber om att få låna pengar känns det genast lite mindre säkert. Du vill då veta lite mer om den personen innan du bestämmer dig för att låna ut pengar.

Precis så är det med UC. När du ansöker om kredit online hämtar långivaren bland annat information om hur mycket pengar du tjänar (de två senaste åren), hur mycket skulder du har och hur många olika krediter du har. Man tittar också på vilken typ av lån du har och hur mycket du har lånat av maxbeloppet som du får låna för.

Det som kan kännas lite otäckt är att de också tittar på om du har några betalningsanmärkningar. Man tittar även på hur många gånger du sökt om lån den senaste tiden. Det syns i kreditupplysningen eftersom varje långivare som ber UC om en upplysning registreras.

Du kanske inte kände till att du själv kan gå in på UC och titta på hur din kreditinformation ser ut? Det kan vara bra om du känner dig osäker inför en låneansökan. Det kostar inte många kronor att hämta hem sin kreditupplysning och det kan kännas skönt att göra det så att du vet vilken information långivaren kommer att få se om dig.

Tänk på att din UC ändras hela tiden allt eftersom din inkomst förändras. Dessutom försvinner gamla anmärkningar som regel efter tre år så du kanske oroar dig helt i onödan!

Dags att slå hål på en myt

Om du vill ansöka om ett lån måste långivaren som sagt göra en kreditupplysning. Om det är just UC du vill undvika går det bra – i alla fall när det handlar om kreditkonton och andra typer av snabblån. Kreditupplysningen kommer du dock inte undan. Om du vill undvika UC för att du redan har betalningsanmärkningar är det med andra ord ingen bra anledning.

  • Betalningsanmärkningar (hos Kronofogden) syns nämligen oavsett vilket företag som gör kreditupplysningen eftersom de alla hämtar denna uppgift från Kronofogden.

Undvika UC

Finns det anledningar att undvika UC?

Det kan finnas andra anledningar att undvika UC! När någon gör en kreditupplysning på dig registreras det och det syns nästa gång det görs en kreditupplysning. Om du söker många lån på en kort tid kan det därför hända att en långivare blir misstänksam. Varför har den här personen sökt så många lån? Det kan vara en anledning att välja ett lån där kreditprövningen görs av ett annat företag än UC.

En annan anledning är om du funderar på att ansöka om ett större lån snart, till exempel ett bolån eller ett privatlån. Då kan det kännas lite dumt att riskera att kanske få sämre villkor bara för att du ansökt om ett eller flera andra lån nyligen. Tänk bara på att när du väl får ett lån beviljat syns det på alla kreditupplysningar oavsett vem som utför dem!

Vilka alternativ finns det?

De tre största aktörerna är UC, Creditsafe och Bisnode. Om du ansöker om flera lån inom en kort tidsperiod kan det därför vara en idé att först kontrollera vilket kreditprövningsföretag som långivaren använder sig av och inte använda samma varje gång.


Onlinekrediter utan UC


Pluskan

✔️ Typ av lån/kredit: Kontokredit

✔️ Kreditbelopp: 5 000 – 30 000 kr

✔️ Ränta: 24,00%

✔️ Ålder: 20 – 65 år

✔️ Högkostnadskredit: Nej

✔️ Kreditprövning: Bisnode

✔️ Betalningsanmärkning: Nej

Credway onlinekredit

✔️ Typ av lån/kredit: Kontokredit

✔️ Kreditbelopp: 1 000 – 30 000 kr

✔️ Ränta: 26,00%

✔️ Ålder: minst 18 år

✔️ Högkostnadskredit: Nej

✔️ Kreditprövning: Creditsafe

✔️ Betalningsanmärkning: Ok