Onlinekrediter är ju ett jättesmart sätt att ständigt ha tillgång till en buffert för oförutsedda utgifter.

Som du kanske vet är en stor fördel med krediter online jämfört med andra slags lån att du inte behöver utnyttja krediten alls om du inte behöver. Om du funderar på att skaffa dig en kredit online undrar du säkert ändå – Vad kostar en onlinekredit?

Startavgift eller uppläggningsavgift

Det är inte alls alla onlinekrediter som har en uppläggningsavgift. Hos vissa långivare är det gratis att komma igång. En del har en startavgift på några hundra kronor.

Nu är det väldigt få onlinekrediter som har start eller uppläggningsavgift och ska vi vara helt ärliga så är det oftast inte en så stor sak, det är ju i så fall en engångsavgift och det är väl meningen att du ska ha kvar onlinekrediten i många år.

Med det sagt så kan det vara en bra idé att ändå kolla upp alla detaljer så ingen oväntat överraskning dyker upp.

Ränta – den nominella räntan

Räntan kan tyckas vara en punkt som inte skiljer de olika onlinekrediterna åt så mycket, men det är en ändå en väldigt stor skillnad på 25% och 30% för att inte tala om 39%. De bättre onlinekrediterna, dvs de med lägst ränta och inga avgifter, har i skrivandets stund (mars 2019) runt 25% i nominell ränta.

Men de finns de som är ännu bättre, Moank använder sig utav en individuell ränta som kan variera mellan 14,90% till 25,90%. Skulle man få den lägsta räntan Moank erbjuder så ligger man faktiskt lägre i ränta än de flesta kreditkorten på marknaden!

Ska sägas att det på grund av den nya räntelagen som infördes den 1a september 2018 så kan inte räntan vara mer än 40% – Vi snackar nu om den nominella räntan. Den effektiva räntan, som alltså även räknar med olika avgifter kan bli betydligt högre, det måste man se upp med!

Den effektiva räntan skiljer sig ganska mycket åt mellan de olika långivarna. När det gäller den nominella räntan kan du alltså inte bli blåst. Det finns till och med en del aktörer som ligger en bit under taket så det kan verkligen vara värt att jämföra!

Räkna på den effektiva räntan - det lönar sig

Ränta – den effektiva räntan

Den effektiva räntan, alltså den vanliga (nominella) räntan plus avgifter får vara högre än den nominella räntan – mycket högre till och med så här gäller det att se upp!

Den nya lagen som kom i september 2018 har lämnat kryphål, det kanske var fel ord, stora öppna dörrar passar bättre. Medan det är satt en gräns på den nominella räntan till max 40% så finns ingen gräns för hur stor den effektiva räntan får vara – Korkat? Ja!

Det finns självklart alltid oseriösa aktörer på marknaden och ovanstående lag låter dem fortsätta, det finns alltså långivare inom onlinekrediter som är hutlösa nog att lägga på alla slags avgifter så att den effektiva räntan kan bli hundratals procent – Här måste man se upp så man inte tecknar onlinekredit med någon långivare som över avgifter efter dig!

Här nedan kommer 3 typer av avgifter som man absolut bör undvika:

Uttagsavgift

För en del onlinekrediter får du betala uttagsavgift varje gång du för över pengar till ditt bankkonto. Om du bara gör några få överföringar per år och på lite större belopp kanske det inte spelar så stor roll. Om du däremot för över pengar lite då och då kan uttagsavgiften snabbt bli en börda. Vi tycker definitivt att du ska vara kräsen på denna punkt. Det är ju inte direkt som så att en människa ska sitta och föra över dina pengar utan det är du själv som gör det jobbet.

Aviavgift

Kanske känns det som en struntsak men den lilla aviavgiften kan bli ganska dyr i längden eftersom du får betala den varje gång en faktura skickas. Se till att hitta en onlinekredit som inte har någon aviavgift, det finns ett flertal att välja från.

Års/månads avgift

Till skillnad från många (men inte alla) kreditkort är det väldigt få onlinekrediter som har en årsavgift. Se upp ändå för det finns faktiskt några långivare som låter dig betala en avgift varje år eller varje månad, oavsett om du använder krediten eller inte.

Tänk efter före du lånar

Ingen återbetalningsplan

Till skillnad från SMS-lån, andra snabblån och privatlån har kreditkonton ingen återbetalningsplan. Här liknar de kreditkort, som också saknar återbetalningsplan. Om du väljer att utnyttja en del av krediten kommer du att få en faktura med ett minimibelopp att betala tillbaks.

Till skillnad från ett vanligt lån innebär det att du kan betala tillbaks en ganska liten del av lånet varje månad. Risken här är att man inte har disciplin nog att betala tillbaks och då tickar räntan på ganska snabbt.

Samtidigt kan det vara praktiskt om du känner att du behöver ett par-tre månader på dig innan du börjar att betala tillbaks krediten på allvar, till exempel om du precis håller på att byta jobb.

För stor kredit

När du ansöker om en onlinekredit får du ange hur stor kredit du vill ha. Kom ihåg att hela kreditbeloppet syns om någon gör en kreditupplysning på dig, även om du inte tar ut några pengar alls. Är du mån om att bevara din kreditvärdighet är det smart att inte ansöka om ett större kreditbelopp än vad du behöver.